Mówi się, że powinniśmy mieć około 20 000 rodzajów pożytecznych mikroorganizmów w naszym ciele, a prawdopodobnie mamy ich około 2 000 czyli 10 razy mniej. Każdego dnia spożywamy produkty, które zawierają konserwanty np. azotan potasu w wędlinie, siarczany w suszonych owocach, pestycydy w warzywach. Trzeba wiedzieć, że środki te działają również na naszą mikroflorę w jelitach zmniejszając jej liczebność. Antybiotyki również robią spustoszenie wśród naszych mikroorganizmów. Na szczęście mamy żywność, która zjadana systematycznie odbudowuje nasz mikrobion. Nasze mikroorganizmy pomagają nam w redukcji bakterii patogennych, które są naszymi wrogami. Bakterie te pomagają nam również w trawieniu, wytwarzają niektóre witaminy. Są naszymi sprzymierzeńcami, więc dbajmy o nie :-).
Naturalne sposoby uzupełniania mikroflory to spożywanie zakwasu z buraków, kiszonej kapusty lub jej soku, kiszonych ogórków lub ich soku. Poniżej przedstawiam przepis na zakwas z buraków. Można go pić codziennie po około 50-100 ml.
Zakwas z buraków
- Składniki:
- 1 kg surowych buraków
- 2 ząbki czosnku
- kawałek skórki chleba lub 2 łyżki soku z ogórków lub 2 łyżki soku z kapusty
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- woda – tyle, aby przykryć pokrojone buraki
Sposób wykonania:
Burak obrać i pokroić w plastry. Włożyć do naczynia i zalać wodą. Włożyć pozostałe składniki. Włożyć talerzyk na buraki i przycisnąć czymś ciężkim, aby buraki nie wypływały powyżej lustra wody. Wszystko odstawiamy na 4-5 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Każdego dnia należy zakwas zamieszać, aby nie zapleśniał. Po tym okresie przelewamy zakwas do butelek i wstawiamy do lodówki. Zakwas w lodówce może być przechowywany do 2 tygodni.
A jaki Ty masz sposób na zakwas z buraków?