Sałatka wiosenna z Quinoa

Quinoa zwana również komosą ryżową była nazywana złotem Inków lub matką zbóż. Komosa ryżowa jest spokrewniona z amarantusem i posiada podobną wartość odżywczą. Można ją używać jako zamiennik do popularnego ryżu i kaszy kuskus.
Jest cennym źródłem białka, błonnika, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, potasu, kwasu foliowego, witaminy B1 oraz witaminy B2. Quinoa ze względu na korzystny wpływ na zdrowie człowieka została zaliczona do żywności funkcjonalnej.

Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość odżywcza 1 435 kJ/340 kcal
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 55 g
Błonnik 5 g
Białko 14 g
Sól 0,005 g
Tiamina (Wit. B1) 0,40 mg
Ryboflawina (Wit. B2) 0,30 mg
Kwas foliowy 183 ug
Miedź 0,6 mg
Żelazo 10 mg
Cynk 7,4 mg
Magnez 204 mg
Potas 1040 mg

Quinoa często jest stosowana wymiennie z ryżem lub kaszą kuskus. Poniżej przedstawiam prosty przepis z Quinoa w roli głównej.

SAŁATKA WIOSENNA Z QUINOA

Składniki:
125 g quinoa
2 pomidory
2 świeże ogórki
1 żółta papryka
garść rukoli
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
szczypta pieprzu i soli morskiej

Sposób wykonania:

Quinoa przygotuj według przepisu na opakowaniu. pomidory, ogórki i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj rukolę oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj oliwę z oliwek, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Smacznego!!!

Źródło przepisu: Opakowanie Quinoa firmy Sante

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *