Błyskawiczne danie obiadowe pełne pełnowartościowego białka oraz warzyw.
Warzywa pozwalają dostarczyć organizmowi substancji przeciwzapalnych, oczyszczających oraz redukujących wolne rodniki.
Idealne danie dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać i nie chcą poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie.
Makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku
Ilość porcji
4
porcjeCzas przygotowania
15
minutesCzas gotowania
15
minutesKaloryczność 1 porcji
450
kcalCałkowity czas
30
minutesProste i szybkie danie o wyjątkowym smaku.
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 marchew
1/4 główki kapusty włoskiej
200 g fileta z kurczaka
2 jajka
pieprz do smaku
2 łyżki sosu sojowego
olej z sezamu
Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu i przelej zimną wodą.
- Pokrój czosnek w kosteczkę.
- Pokrój cebulę w półkrążki.
- Pokrój paprykę i marchew w paseczki.
- Zszatkuj kapustę.
- Fileta z kurczaka pokrój w paski.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsyp czosnek i cebulę. Smaż na dużym ogniu często mieszając około 1,5 minuty.
- Na patelnię wsyp kapustę, paprykę i marchew, smaż około 2 minut często mieszając.
- Zdejmij warzywa z patelni, włóż na nią fileta z kurczaka i smaż około 2 minut.
- Przesuń kurczaka i na patelnię wlej rozkłócone jajka i posyp pieprzem. Smaż około 1 minuty
- Wsyp warzywa, dodaj sos sojowy i wszystko wymieszaj.
- Następnie dodaj ugotowany makaron, olej sezamowy i wszystko wymieszaj.
Ciekawostka
- Danie stanowi bogate źródło witaminy C, beta-karotenu i antynowotworowego sulforafanu.