Makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku

Makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku

Błyskawiczne danie obiadowe pełne pełnowartościowego białka oraz warzyw.

Warzywa pozwalają dostarczyć organizmowi substancji przeciwzapalnych, oczyszczających oraz redukujących wolne rodniki.

Idealne danie dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać i nie chcą poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie.

Makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku

Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

15

minutes
Czas gotowania

15

minutes
Kaloryczność 1 porcji

450

kcal
Całkowity czas

30

minutes

Proste i szybkie danie o wyjątkowym smaku.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1 marchew

  • 1/4 główki kapusty włoskiej

  • 200 g fileta z kurczaka

  • 2 jajka

  • pieprz do smaku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • olej z sezamu

Sposób wykonania:

  • Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu i przelej zimną wodą.
  • Pokrój czosnek w kosteczkę.
  • Pokrój cebulę w półkrążki.
  • Pokrój paprykę i marchew w paseczki.
  • Zszatkuj kapustę.
  • Fileta z kurczaka pokrój w paski.
  • Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsyp czosnek i cebulę. Smaż na dużym ogniu często mieszając około 1,5 minuty.
  • Na patelnię wsyp kapustę, paprykę i marchew, smaż około 2 minut często mieszając.
  • Zdejmij warzywa z patelni, włóż na nią fileta z kurczaka i smaż około 2 minut.
  • Przesuń kurczaka i na patelnię wlej rozkłócone jajka i posyp pieprzem. Smaż około 1 minuty
  • Wsyp warzywa, dodaj sos sojowy i wszystko wymieszaj.
  • Następnie dodaj ugotowany makaron, olej sezamowy i wszystko wymieszaj.

Ciekawostka

  • Danie stanowi bogate źródło witaminy C, beta-karotenu i antynowotworowego sulforafanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *