Banany w czekoladzie

Banany posiadają wiele zalet, przede wszystkim są lekkostrawne i zawierają wiele witamin i minerałów. Polecam je dzieciom i osobom mającym problemy z osteoporozą, ponieważ wspomagają wchłanianie wapnia. Polecam je również osobom mającym problemy z zasypianiem. Wspomagają układ odpornościowy.

BANANY W CZEKOLADZIE

Składniki:
3 banany
100 g gorzkiej czekolady
20 ml mleko od krowy pasącej się na zielonej trawce
orzeszki ziemne
wykałaczki długie

Sposób wykonania:
Banany obierz i pokrój na 3 części i nabij w nie wykałaczki.
Czekoladę rozpuść w misce na minimalnym płomieniu dolewając mleko.
Orzeszki ziemne pokrój nożem na małe kawałki.
Zanurzaj banany w czekoladzie, a następnie w orzeszkach. Pozostaw do ostygnięcia.

Rada dla alergików: Osoby uczulone na mleko mogą je zastąpić mlekiem kokosowym, sojowym lub innym mlekiem, które mogą pić. W przypadku dodania mleka kokosowego, warto zamiast orzeszków ziemnych dodać wiórki kokosowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.