Musli

No Comments

Musli to posiłek, który skradł moje serce. Jadłabym je codziennie 🙂 Kocham je za smak i możliwość przemycenia „superskładników”, między innymi ostropestu plamistego i zarodków pszennych.

Musli można robić na wiele sposobów. Bazą są płatki owsiane i  suszone owoce, u mnie dodatkowo honorowe miejsce zajmują zarodki pszenne i ostropest plamisty. Wszystkie te składniki są świetnym źródłem błonnika, o którym pisałam TUTAJ, witamin z grupy B oraz wielu cennych minerałów.

Płatki owsiane kocham za bezcenny beta-glukan – rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który wspomaga moją odporność.

Ostropest plamisty to produkt, który działa ochronnie na wątrobę. Wskazany dla osób, które redukują masę ciała lub cierpią na cukrzycę, podwyższony poziom cholesterolu lub miażdżycę.

Zarodki pszenne zawierają duże ilości kwasu glutaminowego, który odtruwa nasz mózg z amoniaku. Nadmiar amoniaku w komórkach mózgu powoduje otępienie. Oprócz tego stanowią one cenne źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E, potasu, żelaza i cynku.

Przepis nie zawiera cukru ani miodu, ale musli jest wystarczająco słodkie ze względu na dodatek wiórków kokosowych i rodzynek.

MUSLI Z JABŁKIEM I BANANEM
Składniki:
• 3 łyżki płatków owsianych (około 30 g)
• 1 łyżka płatków gryczanych (około 10 g)
• 1 łyżka płatków jaglanych (około 10 g)
• 1 łyżka zmielonego ostropestu plamistego (10 g)
• 1 łyżka zarodków pszennych (10 g)
• 2 łyżki rodzynek (20 g)
• 1 łyżka wiórków kokosowych (6 g)
• 250 – 300 ml wody
• pół dużego jabłka (70 g)
• pół banana (60 g)
• pół łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych do posypania
• szczypta mielonego cynamonu do posypania

Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki wsyp do garnka i zalej zimną wodą. Pomieszaj i podgrzej.
2. Po zagotowaniu wyłącz gaz (lub prąd 🙂 ) i poczekaj około 10 minut, aby wszystkie składniki wchłonęły wodę.
3. W międzyczasie obierz jabłko i zetrzyj na tarce.
4. Wymieszaj jabłko z musli. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta, dolej przegotowanej wody.
5. Przełóż do miseczki i udekoruj plasterkami banana.
6. Wszystko posyp płatkami drożdżowymi i cynamonem.

Smacznego 🙂

Wartość kaloryczna porcji to około 330 kcal.
Białko – 8 g
Tłuszcze – 8 g
Węglowodany – 64 g

P.S. Do musli można dodać łyżkę siemienia lnianego, które działa korzystnie na florę jelitową oraz jest źródłem omega-3, kwasu foliowego, witamin B1, B6, PP, E. Polecam je szczególnie zawałowcom i osobom z problemami ze strony układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.